Heb je pijn in je schouder(s), dat uitstraalt naar de bovenarm? Is je schouder verstijfd? Dan kan het zijn dat je een zogenaamde frozen shoulder hebt.
Bij een frozen shoulder zit er een ontsteking in het kapsel, dat ervoor zorgt dat de botten die samen jouw schouder vormen, op de juiste plek blijven zitten. Vaak is de oorzaak van een frozen shoulder onbekend. Er zijn wel een aantal factoren die het risico op een frozen shoulder kunnen verhogen.
Een frozen shoulder kan ontstaan na een blessure, operatie of breuk. Ook wanneer de schouder niet gebruikt wordt (bijvoorbeeld de arm in een mitella), kan er een bevroren schouder ontstaan door te weinig bewegen. Daarnaast kunnen ziektes zoals diabetes, schildklieraandoeningen en hart- en vaatziekten de kans op een frozen shoulder vergroten.
Kom van je frozen shoulder pijnklachten af bij Fysiotherapie Boekel in Boekel en Venhorst
Een frozen shoulder herken je aan pijn in en rondom de schouder, vaak uitstralend tot in de bovenarm. Door de ontsteking wordt het kapsel dik en stijf, waardoor de schouder pijnlijk is en je minder goed kan bewegen. Deze pijn houdt vaak weken aan en neemt geleidelijk toe. Er treedt na enige weken tot maanden een toenemende stijfheid in de schouder op. Een frozen shoulder wordt daarom ook wel een stijve schouder genoemd.
Een frozen shoulder geeft voornamelijk zeurende en drukkende pijnklachten. De zeurende pijn is vrijwel continu aanwezig, de pijn verergert bij plotselinge bewegingen. Ook de arm lang stilhouden en het liggen op de zij is erg vervelend. Je voelt de pijn vooral diep in de schouder en vaak ook in de bovenarm. Het bewegen van de schouder is moeilijk. Ook wanneer iemand anders jouw arm probeert te bewegen zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. Alledaagse dingen, zoals aan- en uitkleden of iets uit een hoge kast pakken, gaan door een stijve schouder moeizaam.
Het verloop van een frozen shoulder kent drie fases. Wij van Fysiotherapie Boekel zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
Bij een frozen shoulder adviseren we bij Fysiotherapie Boekel in Boekel en Venhorst om altijd binnen de pijngrens te blijven bewegen. Overbelasting kan ervoor zorgen dat jouw klachten opnieuw toenemen in plaats van afnemen. Op het moment dat je binnen deze pijngrens blijft, kun je stap voor stap meer bewegen en je dagelijkse activiteiten oppakken. Zo krijg je de kracht in je arm stukje bij beetje weer terug. Uiteraard helpen onze fysiotherapeuten je graag bij het vinden van jouw balans tussen belastbaarheid en belasting.
Meestal geneest een frozen shoulder, ofwel stijve schouder, vanzelf. De revalidatie neemt doorgaans veel tijd in beslag: gemiddeld duurt de behandeling anderhalf jaar. Om dit proces te versnellen kunnen wij van Fysiotherapie Boekel door middel van fysiotherapie helpen. We helpen je met het aanpassen van jouw manier van bewegen en hoe je kunt voorkomen dat je over je pijngrens heengaat, waardoor klachten kunnen verergeren.
Loop je al een tijdje rond met vragen over een bepaalde pijn of heb je behoefte aan het advies van een van onze fysiotherapeuten?
Geen probleem bij Fysiotherapie Boekel. Je wilt niet direct kosten maken en je weet niet zeker of je de behandelingen vergoed krijgt van de zorgverzekering? Bezoek dan ons gratis inloopspreekuur.
Meer info gratis inloopspreekuur