Door aderverkalking kunnen de slagaders in je benen vernauwd zijn. Dat noemen we claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd. Bij Fysiotherapie Boekel kun je er met deze behandeling van af komen.
Claudicatio intermittens is een veelvoorkomende aandoening bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Deze aandoening kan pijnlijke symptomen veroorzaken tijdens het lopen. Dat kan onder meer leiden tot koude voeten, krampen en vermoeide benen. Fysiotherapie Boekel staat voor je klaar!
Patiënten met etalagebenen (claudicatio intermittens) worden beperkt in hun dagelijks leven. De aandoening ontstaat door vernauwingen of afsluiting in de slagaderen. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de benen minder wordt.
Dat zijn de eerste klachten. Daardoor loop je (een stuk) minder gemakkelijk.
Spieren in benen krijgen te weinig zuurstof en voedingsstoffen tijdens lopen, wat voor pijn en ongemak zorgt. Veel patiënten krijgen ook verdikte teennagels als gevolg van verminderde bloedtoevoer.
Wat zijn de risicofactoren waardoor jouw (been)slagaders steeds nauwer worden, en er van daaruit etalagebenen 'ontstaan'? We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje:
Een belangrijk onderdeel van fysiotherapie voor etalagebenen is het trainingsprogramma. Tijdens dit programma leren patiënten hoe ze zelfstandig aan de slag gaan om die symptomen te verminderen. De oefeningen zijn samengesteld om de bloedtoevoer naar de spieren te verbeteren en pijn te verminderen.
Het is essentieel dat patiënten consistent blijven trainen om de beste resultaten te behalen. Daarmee verdwijnt de pijn op den duur. Oefeningen worden afgewisseld door af en toe even rust te nemen.
Naast het trainingsprogramma is stoppen met roken een cruciale stap in de behandeling. Roken verergert de vernauwing van de slagaderen en vermindert de effectiviteit van de behandeling. Onze fysio's moedigen patiënten aan om te stoppen met tabak. Hoe moeilijk dat ook is.
Hierboven somden we op wat de risicofactoren van claudicatio intermittens ook wel zijn. Stoppen, of in ieder geval minderen, met roken. Aandacht besteden aan je cholesterol. Overwicht tegengaan.
Makkelijk is dat allemaal niet. Dat weten we maar al te goed bij Fysiotherapie Boekel. Niettemin helpen onze specialisten jou natuurlijk graag verder. Om samen, per week, stappen te zetten.
Ook al doet het pijn, zeker bij etalagebenen, is het erg belangrijk dat je blijft lopen. Met als doel om de bloedtoevoer in de benen te verbeteren. Die hebben immers zuurstof nodig.
Wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in jouw bloed. Door veel te wandelen, kun je steeds langer zonder pijn bewegen. Tip van Fysiotherapie Boekel: vermijd extreme kou. Goede warme kleren dragen, met name om je benen, is eveneens erg belangrijk.
De fysio's van Fysiotherapie Boekel helpen jou maar wat graag met looptraining. Daarmee wordt de tijd en afstand die je pijnvrij kunt lopen verlengd. Onze fysiotherapeuten helpen je tevens, aan de hand van tips, om jouw conditie te verbeteren.
Ze zorgen er ook voor dat de risico's op adervernauwing beperkt blijven. Daarmee voorkom je dat klachten erger worden. Vaatoperaties of ingrepen, zoals een dotterbehandeling, kunnen hierdoor worden voorkomen.
Wil je eerst meer weten over de etalagebenen en de aanpak daarvan bij Fysiotherapie Boekel? Neem dan contact met ons op! We nemen de tijd voor jou, voor een aangenaam en effectief revalidatieproces.
Maak een afspraak in één van onze praktijken. Fysiotherapie Boekel is te vinden in Boekel en Venhorst.
Loop je al een tijdje rond met vragen over een bepaalde pijn of heb je behoefte aan het advies van een van onze fysiotherapeuten?
Geen probleem bij Fysiotherapie Boekel. Je wilt niet direct kosten maken en je weet niet zeker of je de behandelingen vergoed krijgt van de zorgverzekering? Bezoek dan ons gratis inloopspreekuur.
Meer info gratis inloopspreekuur